Contrafotografía presenta una exposició amb el treball d’Émilie Désir a l’Ateneu l’Harmonia

julio 3, 2023, dgarceran

Des del col·lectiu Contrafotografía, en col·laboració amb l’Ateneu l’Harmonia de Sant Andreu del Palomar volem convidar-vos a la nostra primera exposició, on mostrem el treball de la fotògrafa francesa Émilie Désir (@emiliedesir).

Aquesta petita mostra del seu treball està centrada en la documentació de les manifestacions a la població de Saint-Soline, a on una superfície de plàstic gegant omplerta amb aigua provinent del subsol ha encès les alarmes del desastre ecològic imminent que conforma aquest model d’extracció. No només és perillós per l’ecosistema, sinó que s’ha fet amb l’única intenció de perpetuar un sistema d’agricultura intensiva que és totalment incoherent amb la situació actual de sequera generalitzada. Mentre la població pateix la falta d’aigua, aquest model de conreu insostenible és continuat fins que els danys que provoqui siguin totalment irreversibles. El sistema de mega-basses artificials s’està estenent per tota França i el col·lectiu Soulèvements de la Terre va decidir plantar-hi cara.

A Saint-Soline es van trobar al voltant de 30.000 manifestants que van arribar de tots els indrets del país per demostrar la seva indignació en plena onada de protestes generalitzades. La policia va carregar, i el resultat va ser una batalla campal que va deixar dues-centes persones ferides, quaranta en estat greu i dos en coma. Dues hores de batalla entre manifestants armats amb pedres, escuts improvisats i petits llança-coets i policies en quads, helicòpters i centenars de gendarmes que quedaven atrapats al fang de la zona donat el pes del seu equipament. El tema es va portar a l’assemblea de l’ONU i el ministeri d’interior francès va arribar a dir que tenia la intenció de dissoldre Soulèvements de la Terre, acusats d'»ecoterrorisme».

Disponible del 4 al 22 de juliol a l’Ateneu l’Harmonia.